Op Fodmappers Concept heb je natuurlijk al vaker tips & trics voorbij zien komen over zorgeloos uit eten gaan tijdens het Fodmap Dieet. Maar welke tips krijg je als je het aan de specialist overlaat? Anouk Martini, adviserend diëtist bij DISOLUT, vertelt in dit blog over buikpijnvrij uit eten gaan met Quatrase.

Eerst nog even dit!
QUATRASE bevat een combinatie van de enzymen Alpha galactosidase (500 units), Xylose isomerase (5000 units), Lactase (5000 FCC), Invertase (250 units). Daarnaast bevat Quatrase: calcium carbonaat (vulstof) en HPMC (capsule). Het helpt bij de vertering van diverse FODMAP’s.

Uit eten met het Fodmap Dieet

Er is altijd een kans aanwezig dat het restaurant waar je gaat eten, nog nooit heeft gehoord van het Fodmap Dieet. Zeker wanneer ze niet zijn aangesloten bij Fodmappers Concept. Het is belangrijk om ze in dat geval goed en rustig uit te leggen wat het dieet precies inhoudt en wat dit voor jou betekent. Op die manier zullen ze je vast en zeker begrijpen.

Wees niet bang om uit te leggen waar je mee zit, maar durf ook te vragen! Op een menukaart staan namelijk lang niet alle ingrediënten vermeld. Er zijn er vaak meer opties mogelijk dan je denkt. Vraag dus wat de ingrediënten van een gerecht zijn en probeer samen naar nieuwe mogelijkheden te zoeken. Je zou daarnaast ook een lijstje kunnen meegeven aan de ober, met jouw wensen en de voedingsmiddelen die je graag wilt vermijden. In dat geval weten ook de mensen in de keuken waar ze op moeten letten.

Een paar snelle tips om samen tot nieuwe opties te komen:

  • Vraag of het gerecht zonder ui en knoflook kan worden bereid;
  • Vraag of de saus, dressing, jus, dips etc. apart geserveerd kunnen worden;
  • Vraag naar glutenvrije opties, om zovoeel mogelijk fructanen en galactanen te vermijden.

Gebruik Fodmap supplementen

Hoewel je met het lezen van de menukaart en het vragen naar speciale opties een heel eind komt, wil je soms ook gewoon ‘normaal’ kunnen genieten van eten. En van al het lekkers dat restaurants te bieden hebben! Hier komen de FODMAP-supplementen van DISOLUT om de hoek kijken. Deze supplementen kunnen je namelijk helpen bij de vertering van verschillende FODMAP’s zodat je zorgeloos en buikpijnvrij uit eten kunt! En zeg eens eerlijk: wie wil dat nou niet…

Disolact lactase

Ben je lactose intolerant of kun je lactose minder goed verdragen bij PDS? Gebruik dan de Disolact Lactase capsules of tabletjes. Deze capsules en tabletjes bevatten het lactase enzym en kunnen je zo helpen om alle lactose uit voeding te verteren.

Ze zijn er in verschillende sterktes, dus geschikt voor zowel kleine als grotere hoeveelheden lactose. Heb je zin in een heerlijk dessert zoals een schaaltje roomijs, brownie met chocoladesaus of tiramisu? Of zin in een kop warme chocolademelk met slagroom? Neem dan een of meerdere capsules of tabletjes in (afhankelijk van de hoeveelheid die je eet) en geniet!

Fibractase

Als je gevoelig bent voor fructanen en/of galactanen uit voeding, dan kan dit soms erg lastig zijn. Ui en knoflook zijn rijk aan fructanen en zitten in veel gerechten verwerkt. Veel mensen hebben daarom baat bij het supplement Fibractase. Fibractase bevat het enzym Alpha Galactosidase. Deze is ook beschikbaar in een hoger gedoseerde en dus extra sterke variant, de Fibractase Forte. Kom maar hier met die overheerlijke pasta of pizza!

Lutomerase

Als je fructose minder goed kunt verteren kan uit eten gaan ook lastig zijn. Want hoe kun je nu buikpijnvrij een fruitsalade of een verse muntthee met honing binnenkrijgen? In dat geval helpt het supplement Lutomerase vaak. Lutomerase bevat het enzym Xylose Isomerase.

Uit eten met het Prikkelbare Darmsyndroom

Écht zorgeloos uit eten? En helemaal nergens naar hoeven kijken? Net als vroeger?! Er zijn supplementen die hierbij uitkomst kunnen bieden. 

Quatrase bevat een combinatie van de enzymen Alpha Galactosidase (500 units), Xylose Isomerase (5000 units), Lactase (5000 FCC) en Invertase (250 units). Daarnaast bevat Quatrase: calcium carbonaat (vulstof) en HPMC (capsule). De capsules bevatten enkel werkzame enzymen en een beetje vulstof, waardoor iedereen gebruik kan maken van de capsules!

Het supplement Quatrase wordt veel gebruikt door mensen met bijvoorbeeld meerdere voedingsintoleranties, of wanneer iemand gevoelig is voor meerdere FODMAP’s. Het fijne aan de Quatrase is ook dat je dus niet per se hoeft te weten welke FODMAP’s er in een gerecht zitten.

De Quatrase capsules, maar ook alle andere FODMAP-supplementen van DISOLUT zijn trouwens helemaal vegan. Wist je dat al?!

buikpijnvrij uit eten quatrase

Quatrase bij Prikkelbare Darmsyndroom

Ook mensen met het Prikkelbare Darmsyndroom en die het Fodmap Dieet niet volgen, hebben veel baat bij het gebruiken van Quatrase. Ik, Anouk, raad ook vaak aan om te kiezen voor de Forte variant. De Quatrase Forte is hoger gedoseerd dan de Quatrase, waardoor je er zeker van bent dat je de enzymen in voldoende mate binnenkrijgt!

Hoe gebruik je Fodmap supplementen?

En praktisch? Hoe gebruik je de Quatrase (Forte) capsules als je in een restaurant aan het dineren bent? Ons standaard advies is 1 tot 3 capsules per maaltijd. De enzymen in de capsules zijn werkzaam gedurende 30-45 minuten. Het is dus raadzaam om de capsules wat te spreiden over de maaltijd, omdat je waarschijnlijk wat langer dineert dan drie kwartier. De verschillende gerechten worden vaak verspreid over de avond uitgeserveerd. Wanneer je dus verschillende gangen hebt, kun je bij iedere gang opnieuw capsules innemen. Bij een voorgerecht zul je misschien afkunnen met 1 capsule en bij het hoofgerecht neem je bijvoorbeeld 3 capsules om er zeker van te zijn dat je de enzymen in voldoende mate binnenkrijgt.

Zelf proberen of de verschillende supplementen van DISOLUT ook voor jou werken? Vraag een proefmonster aan! Probeer bijvoorbeeld eens de Quatrase Forte capsules en ervaar het zelf!

Als diëtist bij DISOLUT hoor ik dagelijks ontzettend fijne berichten van klanten. Ze zijn vaak enorm geholpen met de supplementen van DISOLUT en kunnen weer onbezorgd genieten van eten. Ook wanneer ze niet uit eten gaan. En dat gunnen we natuurlijk iedereen!

Heb je nog vragen? Of wil je meer weten over de Fodmap supplementen van DISOLUT? Dan staat Anouk voor je klaar om ze allemaal te beantwoorden. Ze helpt je graag! Je kunt contact met haar opnemen en een formulier invullen op de website.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *