Gezellig, onbezorgd een avondje uit eten. Dat lijkt voor veel volgers van het Fodmap Dieet eeuwen geleden. Er zijn tal van dingen waar je rekening mee moet houden als je buiten de deur eet. Om dit gemakkelijker te maken, verzamelden wij een aantal tips om buikpijnvrij uit eten te kunnen!

1: Ga naar een Fodmap Restaurant

Dé plek om uit eten te gaan tijdens het Fodmap Dieet is bij een van onze Fodmap Restaurants. Deze restaurants & chefs hebben allemaal kennis van het dieet. Ze weten precies wat jij wel en niet kan verdragen. Voor je bezoekje is het belangrijk dat je bij de reservering doorgeeft dat je het Fodmap Dieet volgt. Het ene restaurant gaat dan speciaal boodschappen voor je doen, het andere restaurant weet precies met welke (streek)producten zij een maaltje voor je kunnen bereiden.

2: Bestel onbewerkte gerechten

De meeste Fodmaps zitten in toevoegingen en bewerkt voedsel (de uitzonderingen die van nature Fodmaps bevatten daargelaten). Een veilige mogelijkheid is om onbewerkte gerechten te bestellen. Een carpaccio zonder dressing vooraf bijvoorbeeld. Een kort lijstje van mogelijkheden:

  • Ongekruide biefstuk zonder saus;
  • Patatjes;
  • Salade zonder dressing;
  • Omelet of spiegelei;
  • Naturel groenten;
  • Risotto (let op bereidingswijze);
  • Sushi zonder ui en knoflook;
  • Gluten- en lactosevrije pannekoeken.
uit eten met fodmap

3: Neem vooraf supplementen

Uit eten gaan is soms misschien wel het leukst als het spontaan gebeurt! Staan er geen Fodmap-vrije opties op de kaart? Of ben je niet in de mogelijkheid om te reserveren bij een Fodmap Restaurant? Neem dan vooraf de juiste supplementen in. Deze supplementen van Disolut bijvoorbeeld, helpen je darmen met het afbreken van Fodmaps. Daardoor krijg je geen buikpijn van het fermenteren!

4: Check de Monash app

De Monash app is in het dagelijks leven al goud waard, maar zeker als je uit eten gaat tijdens het Fodmap Dieet. Je hoeft niet alle Fodmaps 100% te vermijden. Soms zijn Fodmap-rijke producten in kleine hoeveelheden toegestaan. Het is onmogelijk om dit allemaal uit je hoofd te leren, daarom is de app een hele fijne oplossing. Je vindt hier alle producten en ingrediënten die zijn getest op Fodmaps.

low fodmap uit eten

5: Bekijk van tevoren de menukaart

Voorkom stress en bekijk vooraf de menukaart. Zie jij gerechten die met kleine aanpassingen ook binnen het Fodmap Dieet passen? Bel dan even met het restaurant om te overleggen met de chef-kok! Ervaring leert dat als je de tijd neemt om het rustig samen door te spreken, er veel meer mogelijk is dan je denkt.

Welke tip heb jij voor uit eten met het Fodmap Dieet?

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *