Het zal je aan de naam niet ontgaan zijn: het Fodmappers Concept is rechtstreeks afgeleid van het Fodmap Dieet. Maar waarvoor staat de afkorting FODMAP nou eigenlijk? Wat houdt het dieet precies in? En voor wie is dit (medische) dieet een uitkomst? In dit blog nemen we je mee!

Fodmaps zijn koolhydraten

In het Fodmap Dieet test en vermijd je (zo nodig) zes soorten koolhydraten. Elke letter in FODMAP staat voor een van die zes groepen. Deze ‘korteketenkoolhydraten’ worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm en komen daardoor in de dikke darm terecht. Dat gebeurt bij iedereen. Vervolgens gaan bacteriën in de dikke darm deze koolhydraten opeten (fermenteren). Omdat dit een intensief proces is, kan dit zorgen voor gasvorming, obstipatie of juist diarree. Daarnaast levert het veelal darmkrampen en vermoeidheid op. Een hele rits klachten dus, die vooral bij mensen met chronische darmziekten opspelen. 

Voor wie is het Fodmap Dieet?

Het Fodmap Dieet biedt dan ook vooral uitkomst bij die mensen met chronische darmklachten. Denk dan aan mensen die lijden aan Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of het Prikkelbare Darmsyndroom. Vooral bij deze laatst genoemde ziekte is het Fodmap Dieet bewezen effectief. In 70% van alle gevallen geeft het vermijden van Fodmaps hen verlichting. 

Video afspelen

Hier staat FODMAP voor

Voordat we je uitleggen hoe het Fodmap Dieet werkt, staan we even stil bij de afkorting FODMAP en waar deze koolhydraten in zitten. FODMAP is de afkorting voor de al eerder genoemde koolhydratengroepen. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen.

Oligosachariden zijn koolhydraten van 3 tot 10 moleculen aan elkaar, zoals in spruiten, tarwe, gerst, bieten, ui en knoflook.

Disachariden zijn een dubbele suiker. Bekend is bijvoorbeeld lactose oftewel melksuiker, zoals in melk en yoghurt.

Monosachariden zijn een overmaat aan fructose oftewel fruitsuiker, zoals in kersen, appel, agavesiroop en honing.

Polyolen zijn suikeralcoholen en kunstmatige zoetstoffen, zoals van nature in avocado, broccoli en bloemkool.

Wil je precies weten welke producten Fodmaps bevatten? Download dan de app van Monash University. Zij zijn de grondleggers van het dieet. In de app kun je alle (laatst geteste) producten bekijken en aanpassen op jouw intoleranties!

Eliminatie en herintroductie

Je ontdekt of het Fodmap Dieet voor je werkt door al die koolhydraten zes weken lang niet te eten. Dat heet de eliminatiefaseBen je na die zes weken buikpijnvrij, dan voeg je stap voor stap elk koolhydraat weer toe in de herintroductiefase. Zo ontdek je van welke soorten je pijn krijgt en welke niet. Daarnaast leer je hoeveel je van deze koolhydraten tolereert op een dag. Het Fodmap Dieet is daardoor na de eliminatie voor iedereen anders. Dit zorgt vaak voor verwarring. Mevrouw A met PDS kan bijvoorbeeld lactose wel verdragen, terwijl Mevrouw B met Crohn hier erg ziek van wordt. 

Fodmap Dieet x Fodmappers Concept

Je kunt je voorstellen dat het volgen van het Fodmap Dieet (vooral in het begin) een hele uitdaging kan zijn! Naast dat je moet ontdekken waar ze in verborgen zitten, is het ook belangrijk om je klachten te monitoren en natuurlijk om te blijven genieten van alles wat je nog wél kunt eten. Het Fodmappers Concept wil je daarbij helpen. Al onze Fodmap Restaurants weten het verschil tussen de eliminatie- en herintroductiefase. In principe koken zij allemaal volledig zonder Fodmaps, zodat jij zelfs al in de eliminatiefase terecht kan! Ben je al een doorgewinterde Fodmapper? Dan kun je altijd met de chef overleggen wat er verder mogelijk is.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *