De traditionele andijviestamppot. Een variant die in veel keukens tijdens de gure winterdagen op tafel staat. In dit recept doen we het net even anders. Je maakt een gevulde aardappel, met gehakt en andijvie. Het geheime ingrediënt: munt! Dit zorgt voor een frisse smaak en is een heerlijk alternatief voor de andijviestamppot zoals we ‘m allemaal kennen.

Wat heb je nodig?

Om de gevulde aardappel voor twee personen te maken, heb je nodig:

  • 4 grote aardappels
  • Gehaktkruiden (let op: zonder knoflook en uit natuurlijk!)
  • 2 stengels lente ui (alleen het groene gedeelte)
  • 400 gram gehakt (rund of varken, wat je lekker vindt)
  • 200 gram andijvie
  • 5 gram munt
  • 60 gram geraspte oude kaas
  • Scheutje olijfolie
  • Peper en zout
* Je gaat van de vulling veel overhouden! Daarmee maak je gemakkelijk deze hartige pannekoekjes.

Gevulde aardappel met andijviestamppot

De bereidingstijd van het recept is ongeveer 20 minuutjes + een uur oven tijd. 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Boen ondertussen de aardappels schoon en was ze goed af. Zet ze vervolgens in een ovenschaal in de oven en laat ze daar ruim een uur gaar koken. Afhankelijk van de grootte van je aardappels kan dit net wat langer of korter zijn.

2. Snijd het groene deel van de lente-ui in stukjes. Bak dit in de olijfolie voor ongeveer een minuut, samen met de gehaktkruiden (+- 2 theelepels). Voeg het gehakt toe en bak het geheel tot het bijna gaar is.

low fodmap andijvie stamppot

3. Haal de aardappels uit de oven als ze gaar zijn. Snijd ze over dwars doormidden, zodat je als het ware 2 ‘bootjes’ krijgt. Hol de aardappel uit en doe het vruchtvlees in een grote kom. 

4. In die kom stamp je de aardappelvulling samen met het gehaktmengsel en de andijvie. Voeg naar smaak een scheutje water en/of olijfolie toe om er een smeuïg geheel van te maken. 

5. Snijd de munt fijn en voeg dit tot slot toe aan het aardappelmengsel. Indien gewenst breng je het nog verder op smaak met peper en/of zout.

6. Verdeel het mengsel tot slot over de aardappel bootjes. Strooi hier de kaas overheen om het af te maken en laat het vervolgens nog zo’n 5 minuutjes in de oven staan. Haal het eruit als de kaas is gesmolten!

low fodmap gevulde aardappel met andijvie

Fodmappers Concept & Onze Naoberkrat

Dit recept is onderdeel van de samenwerking tussen Fodmappers Concept en Onze Naoberkrat. De Naoberkrat is een wekelijks boodschappenpakket met verse, lokale producten van Achterhoekse boeren. Normaal leveren zij aan restaurants en hotels, maar nu de horeca dichtzit is dit fantastische concept ontstaan! De eerste Naoberkrat in januari bestond uit alleen maar Low Fodmap recepten. Iets waar we heel trots op zijn!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *