In dit heerlijke low fodmap recept koken we gnocchi! Dit is een Italiaanse pastasoort die wordt gemaakt van aardappelen. Je kan hem op allerlei manieren verwerken, maar is altijd lekker! In dit recept verwerken we de gnocchi in pompoensaus en toppen we ‘m af met verse spinazie en uitgebakken spekjes.

Gnocchi: wat heb je nodig?

Om de verse gnocchi met pompoen voor twee personen te maken, heb je nodig:

  • 300 gram kruimige aardappelen
  • 60 gram boekweit
  • 120 gram Japanse pompoen
  • 1 winterpeen
  • 125 gram spekjes (let op de verwerking!)
  • 250 ml bouillon (de rood/gele van Maggi is low fodmap)
  • 50 gram spinazie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Hoe maak je gnocchi?

Het maken van gnocchi lijkt misschien heel ingewikkeld, maar dat is het niet! Het kost alleen wel even tijd. De bereidingstijd van dit recept is ongeveer 45 minuten.

1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in een kleine pan.

2. Ondertussen starten we alvast met de saus. Schil daarvoor de pompoen en wortel. Ik gebruik daarvoor zelf altijd een dunschiller, dat werkt super snel! Snijd ze daarna in kleine stukjes, net zoals bijvoorbeeld een ui. Hoe kleiner de stukjes: hoe makkelijker het gaar kookt. Kook zowel de pompoen als de winterpeen in de bouillon voor ongeveer 15 minuten. Als het goed gaar is laat je het even afkoelen. Vervolgens pureer je dit mengsel tot een gladde saus. Doe het terug in de pan en houd het warm tot je het nodig hebt.

gnocchi koken voorbereiding (1)

3. In de kooktijd van de groenten kun je alvast de spekjes uitbakken. Het spekvocht heb je namelijk zometeen al nodig. Bak de spekjes voor ongeveer 8 minuten, totdat ze knapperig en krokant zijn.

4. Als de spekjes op het vuur staan, kan je de spinazie snijden. Doe dat in kleine reepjes of naar eigen voorkeur. Merk je het al: dit recept is echt multitasken! Mix de spinazie met een scheutje olijfolie en zout en peper naar smaak.

5. Inmiddels zullen je aardappels gaar zijn. Giet ze af en bewaar een klein beetje van het kookvocht. Stamp de aardappels fijn tot je een gelijke puree hebt, waar je een scheutje kookvocht én het spekvet aan toevoegt. Tot slot voeg je ook het boekweitmeel toe. Met deze massa kun je een deegbal kneden.

6. Verdeel het deeg in ongeveer 6 lange slierten. Daarvan maak je stukjes die ongeveer 2 centimeter groot zijn. In deze stukjes druk je vervolgens met een vork het herkenbare ‘gnocchi patroon’. Het begint nu echt vorm te krijgen!

low fodmap gnocchi maken (1)

7. Wanneer dit klaar is, is de gnocchi inmiddels aardig afgekoeld. Dat is mooi: want dan kunnen we daarmee gelijk verder! Zet een grote pan op met kokend water, om de gnocchi gaar te koken. Doe dat in ‘batches’ van 2 tot 3 keer om te voorkomen dat het één grote, natte boel wordt. Laat de gnocchi stukjes langzaam in het waer glijden en haal ze er na 2 minuten weer uit.

8. Als alle gnocchi klaar zijn, meng je ze met de saus. Voeg er een handjevol van de spinazie aan toe en strooi er tot slot de spekjes over!

Zoals de oma’s in Italië zouden zeggen: buon appetito!

low fodmap gnocchi met pompoensaus (1)

Fodmappers Concept & Onze Naoberkrat

Dit recept is onderdeel van de samenwerking tussen Fodmappers Concept en Onze Naoberkrat. De Naoberkrat is een wekelijks boodschappenpakket met verse, lokale producten van Achterhoekse boeren. Normaal leveren zij aan restaurants en hotels, maar nu de horeca dichtzit is dit fantastische concept ontstaan! De eerste Naoberkrat in januari bestond uit alleen maar Low Fodmap recepten. Iets waar we heel trots op zijn!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *